Tuesday, 9 May 2017

KEPENTINGAN DETOX


Detox! Detox! Detox!

Aaaaah~~ Mesti ramai dalam kalangan kita yang biasa mendengar perkataan DETOX ni kan? Persoalannya, perlukah kita buat detox ni? Penting sangatkah detox ni?
Secara ringkasnya, maksud detox ni adalah suatu proses menyingkirkan toksin. So, pentingkah detox ni atau tidak penting? Sila fikirkan sendiri.

Ok, sambung. Dalam badan manusia, terdapat 5 organ detox ya

1) Paru-paru : Selain bertindak sebagai sistem pernafasan, paru2 juga penting dalam membantu mengeluarkan gas2 yang tidak diperlukan oleh tubuh kita seperti karbon dioksida (CO2).

2) Sistem Penghadaman - Sistem ini termasuklah perut dan usus/kolon. Sistem penghadaman membuang 'bahan buang' keluar dari dalam badan melalui pergerakan usus/kolon.

3) Buah Pinggang - Membantu menapis kotoran atau toksin dala darah dan membentuk air kencing. Mereka yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang terpaksa menjalani proses dialisis bagi menyingkirkan toksin melalui darah.

4) Hati - Hati ni kalau dikira lebih daripada 500 fungsi pada tubuh badan manusia. Antara fungsi utama hati ialah menyahtoksin dari darah dan meneutralkan toksin. Hati juga dikatakan organ yang paling hebat kerana paling kuat berkerja/rajin berkerja. So, imagine la cemana hati kita rosak? Maka kita perlulah menjaga hati sendiri selain menjaga hati orang lain.


5)  Kulit - Menyahtoksin melalui peluh yang keluar dari liang2 roma pada kulit. Pasal itulah kita digalakkan bersenam bagi kita berpeluh supaya racun segala toksin bolehlah meminta diri keluar dari dalam badan kita.

MENGAPA PERLU DETOX?

Eh, perlukah detox? Kulit I halus mulus jewrrr~~ Badan pun selim melim ala2 Che Ta~~Sakit pun tidak,ntah?! Perlukah detox ni uolsss??Anser me!Answer me!

Ok, baiklah. Memang betul, sekiranya bendasing atau toksin masuk dalam badan manusia, organ detox kita secata neceralnya akan menyingkirkan toksin tersebut secara semulajadinya.
TAPI, yakinkah makanan yang kita makan tu bebas dari pewarna/perisa/pengawet/pemanis tiruan? Yakinkah kita sumber air yang kita minum itu bebas daripada logam berat? Yakinkah kita dengan udara zaman sekarang ni bebas dari asap pencemaran? Yakinkah kita bebas dari gaya hidup yang tidak sihat seperti pengambilan alkohol, merokok, stress, kurang tidur, dan pengambilan ubat-ubatan?? Kalau tuan2/puan2 yakin, maka tidak perlulah buat detox tambahan tu ya.

TAPI kalau kurang keyakinan, maka saudara/saudari bolehlah amalkan SET SHAKLEE DETOX TOTAL SOLUTION. Apa petanda keperluan buat detox ni?

1) alergik tiba2
2) kulit kusam
3) kulit berjerawat
4) sembelit
5) cepat letih, selalu mengantuk walaupun cukup tidur
6) autoimmune
7) selalu sakit kepala/migrain
8) bau badan yang tidak terkawal
9) kembung perut
10) perut buncit
11) selalu lapar
12) badan/mulut berbau


...daaann macam2 lagilah petanda yang muncul secara tiba2 yang dulunya tidak pernah ada tapi sekarang ada pula?

Baiklah, sya rasa setakat ini sahaja entry Cik Bulan harini. Kalau berminat dengan produk yang membantu untuk detox boleh klik SINI. Jangan dibiar sangat toksin berkumpul dalam badan tu, bak kata pepatah, sikit2 lama2 jadi bukit buat hiking.

Semoga bermanfaat.


with Luv,
Cik Bulan

No comments:

Post a Comment