Wednesday, 12 July 2017

Manfaat Kerja Sambilan / Part Time Job untuk Pelajar

Sekarang ni baru bergelar student pun sudah banyak hutang kan? Kos belanja harian pun makin naik, belum kira lagi yuran sekolah? Sebab itulaj ramai students terjebak dengan part time job atau kerja sambilan masa free time.

Cik Bulan tolong ringkaskan sebahagian manfaat kalau student buat part time job ni.

1) Mengajar pelajar untuk lebih berdikari. Tidak sepenuhnya bergantung kepada sumber duit dari ibubapa sahaja.
2) Boleh buat saving sendiri hasil dari kerja part time. So at least ada juga duit simpanan untuk kegunaan masa di hadapan.
3) Meringankan beban ibubapa. Siblings pun ramai, so at least kurang la beban parents kalau ko jarang minta support kewangan kan?
4) Boleh beli barang keperluan peribadi i.e buku, alat tulis, barang makan minum, etc hasil dari keja part time.
5) Memberikan pengalaman kepada pelajar tentang dunia pekerjaan sebenar.
6) Membantu meningkatkan communication skills dan kemahiran yang lain-lain.
7) Boleh letak dalam resume nanti lepaas graduate dalam laman, pengalaman berkerja. At leas tidaklah kosong di bahagia ruang 'pengalaman berkeja' tu kan?
8) Menjana idea. Yala, nanti bila ko buat part time banyak kali, ko boleh observe bisnes cemana yang ko mau nanti.
9) Pendedahan awal bagaimana mengurus kewangan dengan bijak.
10) Menambah ramai kenalan atau kawan. Baguslah tu.

Best kan? Selamat mencuba wahai pelajar2 sekalian.

Semoga bermanfaat.

With Luv,
Cik Bulan
0128137087

6 comments:

  1. Takde masalah sebenarnya kalau student nak buat part time. Yang penting, bijak menguruskan masa di antara pelajaran dan kerja.

    ReplyDelete
  2. Mencari DUIT EXTRA ...
    Bagus ni untuk para pelajar...bagi mencari extra money...
    Jom jana pendapatan yurk

    ReplyDelete
  3. Yup betul tu.

    Asy dulu pun buat jugak part tine printing. Macam2 dugaan bisnes ni. So bila buat Shaklee tak culture shock sangat

    ReplyDelete
  4. Sngt stuju ne .. Sy dlu pun .. Mmg cari extra income dgn kerja partimešŸ˜ƒ

    ReplyDelete
  5. Sngt stuju ne .. Sy dlu pun .. Mmg cari extra income dgn kerja partimešŸ˜ƒ

    ReplyDelete
  6. Kawan-kawan ada juga yang berniaga semasa belajar. Masing-masing pandai bahagikan masa. Alhamdulillah. Bisnes maju,pelajaran pun cemerlang. Atas diri kita nak uruskan keduanya bagaimana.

    ReplyDelete