Sunday, 11 June 2017

Sabahan Beauties Yang Berwajah Exotic!

Welcome again, and thank you for visiting my blog!

For today's entry Cik Bulan akan berkongsi tentang kecantikan wanita-wanita dari Sabah yang memiliki wajah EXOTIC! 

According to dictionary.com, exotic is defined as 'strikingly unsual or strange in effect or appearance'. So, kalau dalam definisi Cik Bulan pada harini, exotic bermaksud sesuatu yang rare, unique and genuine. Boleh diterima??? Kalau boleh, jom teruskan!

Berikut merupakan senarai wanita-wanita Sabah yang berwajah exotic yang disusun secara rawak sahaja. Maksudnya, siapa yang bernombor 1 itu tidak bermaksud bahawa dialah wanita yang paling berwajah exotic atau sebaliknya, bukan. Tetapi nombor itu merujuk kepada bilangan atau jumlah sahaja. Ok? Kalau ok, boleh sambung baca.

Btw, sekiranya ada wanita2 diluar sana yang berwajah exotic tetapi tidak tersenarai dalam list ini, sila maafkan Cik Bulan sebab belum berkesempatan berkenalan dengan mereka. Baiklah, jom kita tengok siapakah wanita2 pilihan Cik Bulan itu?

1. Cellyzlyn Stephen : Anak kelahiran dari daerah Tamparuli ini merupakan pemenang Unduk Ngadau Semporna pada tahun 2014, dan juga merupakan top 7 Sabah Model of the Year season 5 (2015). Wajahnya yang berbentuk bujur sirih, berambut ikal dan mempunyai sepasang mata yang galak boleh menyebabkan ramai jejaka diluar sana cair uolsss~~ 

Photo credit to Jeff D Astroboy


2. Isabelle Clarence: Gadis tinggi lampai yang berasal dari Penampang, Sabah ini sangat berkeyakinan tinggi dalam memperagakan sesuatu diatas pentas mahupun dihadapan lensa kamera. Bagi Cik Bulan, Isabelle mempunyai pontensi yang besar untuk menyertai pageant yang bertaraf inetrnational. Pencapaian beliau setakat ini termasuklah, Winner Unduk Ngadau Tuaran 2015, Miss Frutti Oceanus 2015, 1rst Runner Up Miss Crocker Range 2015, 5th Runner Up Female Icon 2015, 1st Runner Up Miss Kebaya Sabah 2016, 3rd Runner Up Unduk Ngadau USDA State Level 2016, 3rd Runner Up Miss Grand Sabah 2017, dan Winner Unduk Ngadau Putatan 2017. Phewwww, gigih Cik Bulan tolong senaraikan tau!? *lap peluh jap*

Photo credit to Isabelle


3.May Exodus: Pertama kali melihat beliau tanpa memakai sebarang makeup dimuka, rasa macam nak jelesss jewr tauuu~~Yalah, sudahlah kulit flawless habesss, rambut pun cantik?! Ok, fokus. Berbalik kepada cerita tadi, May Exodus yang berasal dari Ranau ini pula yang sedang melanjutkan pelajarannya di Politeknik Sabah dalam bidang Civil Engineering. Beliau memiliki auranya yang tersendiri. Fierce, confident and bold!

Photo credit to May Exodus


4. Claryssa Hendry: Miss Claryssa yang berdarah Rungus ini telah memukau hati kebanyakan penonton semasa final unduk ngadau 2016 yang lalu. Ramai penonton yang kecewa apabila beliau tidak mendapat gelaran juara Unduk Ngadau KDCA pada tahun yang lalu kerana sifatnya yang lemah lembut, berwajah manis, comel dan cantik membuatkan mereka yakin beliau boleh mendapatkan gelaran itu. But it's okay Miss Claryssa, ramai penyokong kamu diluar sana tu.

Photo credit to Nelson Michael Photography


5. Leonie Lawrence Gontuni: Anak kelahiran daerah Penampang ini merupakan mantan Unduk Ngadau KDCA 2008 yang lalu. Terus terang, Cik Bulan sangat suka dengan senyuman beliau yang sangat sweet. Ala2 Miss Universe Pia Wurtzbach kan? Yang penting Leonie ni seorang yang humble, tidak sombong, dan sangat friendly tauu. Tapi maaflah jejaka2 diluar sana yerr, beliau sudah berpunya. *mohon jangan patah hati*

Photo credit to KDCA Team


6. Bibianah Artecca James: Muka Miss Bibianah ini kalau makin dipandang muka, makin sweet pula! Kalau Cik Bulan renung gambar Miss Bibianah with minimal makeup look ni, macam terimagine pula muka2 rupawan wanita Dusun zaman dahulu kala. Exotic look lah gitu kalau dipendekkan cerita!

Photo credit to Nelson Michael Photography


7. Anita Kong: Anita Kong: Honestly, Cik Bulan belum pernah bersua muka, face to face dengan Miss Anita Kong. Tapi melalui pemerhatian Cik Bulan dari gambar2nya, Miss Anita memiliki wajah yang unik, rare, dan komersial yang meningkatkan lagi peluang beliau dalam modelling industry.

Photo credit to Amri Ginang


8. Ernietta Henry Gunsalam: Ernietta atau nama timanganya, Lola, mempunyai features yang strong pada bahagian mukanya. Dengan cheek bone yang pop out dari permukaan wajahnya membuatkan Miss Lola sangat photogenic, yang memudahkan kerja photographers semasa sesi photoshooting. Senang jewrr nak ambil angle beliau tawww~Effortless gitchewww~~

Photo credit to Cactus Teng Photography.


So, dalam kelapan2 Sabahan beauties ini, siapakah yang menjadi pilihan anda? Hehehehe... Siapapun yang menjadi pilihan kamu itu bukan urusan Cik Bulan. Yang penting sama2 lah kita menghargai kecantikan2 yang ada di Sabah ini ya? No kecam2 tau? And if you say, "I can't understand why she finds her attractive?", but they do say beauty is in the eye of the beholder.


Semoga bermanfaat.


With Luv,
Cik Bulan
0128137087

31 comments:

  1. Replies
    1. terpaksalah Cik Bulan tius vivix juga ni supaya bebeh hahaha

      Delete
  2. Cik bulan, cuba search Marylyn bundoi. Muka dia pn exotic jga. . 2nd runner up UN keningau 2017.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. I will do some research about her.nanti sya buat entry psal dia hehehe

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Admin cuba ko cari sumandak2 yg tia pernah ikut apa2 pageant, cari yg orang biasa jaa. Banyk yg lebih lawa2 tu, lebih unik n lebih exotic muka. Apa2 pun sumandak sabah bah juga kan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada sya jumpa/sempay berkenalan sya akan share juga.tolong2 kasi up diorang.cuma kalau ada yg dluar sana yang berwajah exotic tp x dlm senarai, sila maafkan cik bulan sebab belum berkesempatan berkenalan dgn mereka

      Delete
    2. Try check this one on fb N'YanaDido Ondong. Nice one

      Delete
  4. Wah cantik2 oo kan sumandak sabah ni

    ReplyDelete
  5. Masing2 kekuatan dan kelebihan oo kan
    Lawaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya.masing2 ada kekuatan sendiri

      Delete
    2. ya.masing2 ada kekuatan sendiri

      Delete
  6. Lawa-lawa o kan.. suka tengok natural beauty dorang ni😍

    ReplyDelete
  7. Muka sy inda Exotic ka cik Bulan?hehehhe

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. ya.smua lawa.tp apa yg sa mau tekankan itu exotic sabahan look ba tu.tp itu pandangan sya, org lain mesti ada pandangan lain kan heheheh

      Delete
  9. Lawa luaran adalah anugerah..semoga dalaman pun lawa agar lebih trserlah sifat yg baik..sumandak2 sabah memang lawa2 dgn pelbagai kaum & bgsa..mahupun yg mgikuti model, unduk & lain or yg tidak mgikuti apa2..cik bulan akan dpt lbih byk sumandak2 olumis yg lain jika berada d sabah.. :)

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Lawa luaran adalah anugerah..semoga dalaman pun lawa agar lebih trserlah sifat yg baik..sumandak2 sabah memang lawa2 dgn pelbagai kaum & bgsa..mahupun yg mgikuti model, unduk & lain or yg tidak mgikuti apa2..cik bulan akan dpt lbih byk sumandak2 olumis yg lain jika berada d sabah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas feedback yang positif. Semoga bermanfaat teman2 =)

      Delete
  12. Admin cuba tingu insta & facebook Farrah Angella, itu humble beauty with brain future engineer kawan lama sy, muka exotic byk mix sabahan dia tu alawaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas cadangan itu. Nanti sama2 kita kasi up diorang hehehe

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. tq, sya harap itu pujian ikhlas hahaha

      Delete