Friday, 9 June 2017

Tip Mencari Makeup Artist (MUA)



Tetiba macam terdetik pula hati Cik Bulan untuk berkongsi tips mencari makeup artist. Yala, hari-hari terbaca status golongan makeup artist (MUA) ni di wall FB Cik Bulan. Dan sebaliknya, ramai juga rakan FB Cik Bulan yang komplen2 servis makeup MUAH orang tu tidak memuaskanlah, mahal laaah, caj lebih laaah, jauh lah, etc2.

Ok, ada 3 tips ringkas bagi mereka yang baru belajar untuk mendapatkan perkhidmatan MUA untuk tujuan engagement, majlis perkahwinan, dinner, atau untuk functions kategori lain2.

1. Pertama, kena riki2 atau survey harga mengikut bajet / kemampuan sendiri. Let say lah, bajet yang kita mampu the maximum we can go is RM500. So dengan bajet tu kita boleh nego dengan kompeni / freelance MUA. Contohnya RM500 tu sudah cover sekali buat makeup, rambut, dan touch up sket2 untuk majlis pertunangan. TAPI, tolonggg jangan komplen kenapa harga servis mekap ni mahal2? Tahukah anda bahawa client yang request 'natural makeup look' pun tukang mekap perlu berhempas pulas untuk mendapatkna neceral look itu? Lainlah muka yang memang flawless dan cantik sediakala, calit2 sikit mascara, lipstik and blusher still nampak gojes~ Tapi kalau berselerak jerawat atas muka, silap2 sebotol foundation jenama mahal2 rega RM200 keatas 30ml yang high coverage pun belum tentu cukup. Sila faham ya?

2. Kedua, lokasi itu penting. Contohnya, ko buat majlis ko tu area Sabah, tapi ko pg hire MUA area Melaka. Boleh tu memang boleh, tapi kena tengok balik bajet. Kalau mampu tanggung segala accomodation, flight ticket dan allowance orang tu, up to u. Teruskan.

3. Ketiga (atau point yang terakhir), sila pilih orang tu sebab ko memang suka dengan hasil tangan dia. Jangan pula nanti harini mau kahwin, esok baru komplen. Boleh request buat trial makeup dahulu sebelum acara sebenar berlangsung. Senaraikan deskripsi atau terangkan jenis makeup look yang diingini. Mungkin ada yang suka makeup ala2 barbie doll, ala2 miss universe, dan ada yang suka makeup ala2 natural gicheww~~

Okeee, baiklah. Rasanya itu sahaja tips yang Cik Bulan ingin kongsikan dalam entry hari ini, tentang bagaimana memilih makeup artist yang sesuai dengan functions/events kita. Sedikit contoh makeup look yang maybe cik puan sekalian berminat untuk terayyy~

Bridal Makeup Look.

Miss Universe Makeup Look

Barbie Doll Makeup Look

Natural Makeup Look

Next entry, Cik Bulan akan senaraikan pula orang yang top2 buat servis MUA area Sabah. Stay tuned ya??


Semoga bermanfaat.

With Luv,
Cik Bulan
0128137087

10 comments:

  1. Kalau mau budget.. jangan harap make up macam RM500 juga..

    ReplyDelete
  2. Wah tips best ni. Last time sy guna MUA time Master Celebration, nasib baik dapat MUA yg sangat ok. Bayaran pun agak murah. Cun juga dia makeup. Hihi... memang penting tips ni supaya nda salah pilih

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman dulu2 masih boleh nego2 harga murah kan, kalau skarang ni untunglah kalai jumpa mekap superb harga below RM100 utk makeup biasa2

      Delete
  3. Wow.. Thanks tipsnya😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga berguna infonya ya hehehe

      Delete
  4. Info yg berguna☺.Nda sabar tggu entry seterusnya πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru siap dear. boleh refer entry yang terbaru ya tq😍😍

      Delete
    2. baru siap dear. boleh refer entry yang terbaru ya tq😍😍

      Delete
  5. Wahhhh good info utk org nda tau makeup ni

    ReplyDelete